כאב

8 דברים שכדאי לדעת על
כאב ורפואה סינית

מה למדתי ב-25 שנות ניסיון ולמעלה מחצי מיליון מחטים על הדיאלוג שלנו עם כאב, ועל היכולת של הרפואה הסינית לסייע משמעותית בהתמודדות איתם. וגם: מענה לשאלות שכיחות וחשובות בתחום.

אם אני יכול לסכם את מה שלמדתי מחצי מיליון מחטים ו-25 שנות ניסיון, זה שהמפגש היומיומי עם אנשים הסובלים מכאב כרוני, כאב מתפרץ, פצועי טראומה ועוד – הוא שמדובר ברפואה לכל דבר, הרבה מעבר לתיאוריה או לפילוסופיה.
 

למעלה מחצי מיליון מחטי דיקור ו25 שנות ניסיון – לימדו אותי הרבה מעבר לתיאוריה והידע הרב שצברתי בלימודי התואר השלישי (דוקטורט) ברפואה סינית. כל מסלולי האנרגיה בתוך הגוף שלנו – הופכים למוחשיים בכל מפגש אישי, עם אלפי אבחנות מבדלות, ועם אינספור סיפורים אישיים. הנה מספר דברים שכדאי לכם לדעת על כאב בהקשר של רפואה סינית, שעוזרים למטופלים שלי להכיר את הכאב, הסיבות שגורמות לו, להתיידד איתו (כן, גם זה אפשרי) ובכך לשחררו.

"יש בכוחו של הכאב להיות צעד לקראת האושר"

כאב לא רק גורם לחוסר נוחות

ברוב המוחלט של המקרים, המטופלים שלי זקוקים לטיפול בבעיות נוספות שהכאב גורם, לטיפול שימנע אותן ולהכרה במה שהביא את הכאב לממדים כה גדולים מלכתחילה. כאב ממושך, מורגש ושגורם לחוסר נוחות ולתפקוד לקוי – גורם גם לעלייה בלחץ הדם, הכולסטרול וברמת הסוכר– בגלל המתיחות והדריכות התמידית שהסובל מכאב מצוי בהם. תוסיפו לזה את ההשפעה של נטילת תרופות ומשככי כאבים על הכבד, ואת ההשפעה על מצב הרוח עד לרמה של דכדוך או דכאון – ותראו כיצד כאב מייצר לנו סיבות נוספות לדאגה. הטיפול בכאב מקל לא רק על אורח החיים שלנו, אלא גם מונע נזקים בריאותיים נוספים שהוא עלול לגרום להם.

לא כל הכאבים נולדו שווים

מלבד הגורמים הרבים שמובילים לכאב, בין אם מטראומה חיצונית או פגיעה ורגישות באיבר פנימי, בין אם מסיבות פיזיות או רגשיות – מתווסף לזה גם הממד הסובייקטיבי של היכולת של כל אחד מאתנו להכיל כאב. השאלה הנפוצה ביותר שנשאלים מטופלי כאב היא להגדיר את עוצמת הכאב שלהם על סולם מ-1 עד 10. מה שיידמה לרבים מאתנו ככאב לא משמעותי במיוחד, יכול להיות משמעותי, נוכח ובלתי נסבל עבור רבים אחרים. לכן כה חשובה האבחנה המבדלת בתהליך הטיפולי. הניסיון של אלפי תשובות ממטופלים קודמים, מאפשר לי לשאול את המטופלים הבאים שלי שאלות מדויקות יותר ולהבין יחד איתם את הגורמים שהובילו אותם לכאב ולמגבלות שהוא מייצר להם.

הכאב הוא חלק מהחיים, וחלק ממי שאנחנו

ישנם גורמים שונים לכאבים: מכות חיצוניות ותנועות גוף לא נכונות, די-אן-איי ומחלות תורשתיות, ויש גם רגישויות לשינויים אקלימיים ולתנאים פיזיים. אבל יש גם סיבות נוספות לכאב, והן טמונות בנו, בחששות ובפחדים שלנו, ובעיקר באופן שבו אנחנו מתמודדים (או לא מתמודדים) איתם, ומקבלים (או לא מקבלים) את התהליכים שעוברים עלינו. זה תמיד מרגש אותי לראות מקרים שבהם הקלתי על הכאב בזכות המיומנויות והניסיון שלי בדיקור סיני וברפואה סינית, וכמובן גם בזכות התהליך שעברו המטופל או המטופלת עם עצמם, בניסיון להשלים עם הכאב שנמצא בתוכם וע"י כך גם לשחרר אותו ולהחלים ממנו.

ניתוחים או תרופות הם לא כל הפתרון

מתוך ניסיון רב במערכת הבריאות הציבורית והכרה בחשיבות שלה בתהליך הריפוי מהכאב, כדאי לא לסמוך את ידינו רק על פתרונות מערביים מקובלים. תרופות לא בהכרח פותרות את הבעיה ולעיתים יוצרות בעיות נוספות של התמכרות או תלות ופגיעה בריאותית בכבד או בכליות. הרפואה הסינית, שמבוססת על ידע של אלפי שנים על זרימת הארנגיה שעוברת בגופנו, יכולה להציע מזור של ממש, תוך כדי ירידה הדרגתית (עד לכדי אי צורך של ממש) בתרופות.

הבעיה לא בהכרח נמצאת היכן שכואב

הידע והניסיון שצברתי ברפואה הסינית – מוכיחים את עצמם בכל פעם מחדש, ומאפשרים לתהליך הטיפולי להיות מדויק יותר. לא תמיד הבעיה נמצאת במקום שבו כואב לנו בפועל, אלא איפשהו "במסלול" שבו זורמת האנרגיה המקושרת לאותו איבר. אנחנו מכירים את זה כשמדובר בכאבי גב שמוקרנים לאיברים ולאזורים אחרים בגופנו, אך למעשה כל הקשרים בגופנו מחוברים כך. על כן, מיומנות הטיפול בכאב טמונה באבחון מקצועי ומדויק של מקור הכאב.

אם אין ברירה- אפשר לחיות עם כאב

ברוב המוחלט של המקרים, הטיפול ברפואה סינית מעלים את הכאב, אבל יש מקרים שלא ניתן להעלים אותו או לפתור לחלוטין את הבעיה. במצב זה הרפואה הסינית בהחלט יכולה להקל ולהפוך את הכאב לנסבל ולכאב שאפשר לחיות איתו. השאיפה לחיים ללא כאב היא המצב האופטימלי, אך לעיתים יש צורך להשלים עם הכאב מתוך קבלה שלו כחלק מהחיים והפחתה שלו לסף המינימלי האפשרי –  השלמה זו יכולה להעניק הזדמנות אמתית לחיים מלאים, בריאים ומספקים.

דיקור סיני הוא לא "קסם"

רפואה סינית היא רפואה לכל דבר. דיקור, צמחי מרפא, מוקסה, כוסות רוח ותזונה עפ"י עקרונות הרפואה הסינית– הם כלים רפואיים ממשיים ותקפים. זה לא נגמר בדיקור בנקודה כזו או אחרת או בפורמולת צמחים מסוימת, אלא בהבנה הוליסטית של תהליך רפואי המאפשר זרימת אנרגיה מאוזנת יותר. למעשה, הטיפול ברפואה סינית מאפשר לגוף לחזור ולחולל חיים באופן מלא או מקסימלי, ובכך מהווה כלי עבודה עוצמתי מאין כמוהו. נכון להיום המסקנות של מחקרים רבים מעידים ומאוששים את מה שהסינים הבינו כבר לפני אלפי שנים.

אתם יכולים לבחור איך להתייחס לכאב שלכם

כאב הוא חלק טבעי של החיים. תפקידו להוות תמרור אזהרה למצב נתון ולכן הטיפול בכאב הוא חיוני, על מנת להבין מה מאותת לנו הכאב וממה הוא מתריע. יש כאב שניתן להעלים ויש כאב שצריך ללמוד לחיות איתו. המסע שעוברים במהלך הטיפול ברפואה הסינית מעניק מרחב בטוח וידידותי להכיר את נפלאות הגוף ואת הבחירות שיש לנו ושעומדות לרשותנו. הוא גם מעניק כלים ותמיכה לקבל את הבחירה המיטבית לכל זמן ושלב בחיים.

השאלה היא – מהי הבחירה שלכם?

הרפואה הסינית יכולה לסייע לך בריפוי הכאבים הבאים:

שאלות ותשובות

כאב, על פי הרפואה הסינית, מתאר מצב של תקיעות אשר מונעת את זרימה חלקה במישור הפיסי או האנרגטי בגוף. חוסר הזרימה של צ'י (אנרגיה), דם ונוזלי גוף מוביל לתקיעות. תקיעות גורמת לכאב.

הכאבים מחולקים לכאב כרוני וכאב אקוטי. כאב כרוני הוא כאב מתמשך לאורך זמן ורצוף. כאשר ישנם מדי פעם עליות חריפות פתאומיות של כאב , זה מוגדר כאב מתפרץ. כאב אקוטי נחשב כאב פתאומי וחזק – זה יכול להיות על רקע כאב כרוני או ללא שום קשר אליו.

הרפואה הסינית מטפלת בכאב על ידי הנעת הצ'י (זרימת האנרגיה בגוף) ושחרור התקיעות. הטיפול ברפואה הסינית גורם לשחרור האנרגיה העצורה שגרמה לכאב מלכתחילה. הכלים שמשתמשים בהם: דיקור, כוסות רוח, צמחי מרפא (שונים ואחראיים על כאבים חיצוניים ופנימיים), מוקסה (חימום מקומי), טווינא (טכניקות מגע) והקזת דם (לא לדאוג, זה לא נורא כמו שזה נשמע).

הרפואה הסינית מסייעת ומטפלת בכל סוגי הכאב ומכל סיבה שהוא נגרם (פנימית או חיצונית). ישנם פעמים שהכאב יעבור לחלוטין וישנם פעמים שתהיה הקלה משמעותית.

ברוב המוחלט של המקרים כן. מדובר על הקלה משמעותית עד היעלמות, בין אם באמצעות טיפול חד פעמי או בטיפול מתמשך. אפשר להגדיר את הטיפול כמו "לקלף בצל". בכל פעם מסירים "שכבה" עד שמגיעים ל- "מרכז העצבים" – לב ליבו של הכאב, ומשחררים אותו.

אני מביא איתי פרקטיקה וניסיון קליני של כ-25 שנה בטיפול ברפואה סינית ועבודה של 18 שנה עם נפגעי טראומה, קטועי גפיים עם כאבי פנטום, ופצועים יוצאי משרד הביטחון וצה"ל, במחלקה לשיקום אורתופדי ובמרפאה לרפואה משלימה בבית החולים שיבא תל השומר. ההכשרה האקדמית הייחודית שלי כוללת שהות של מספר שנים בארצות הברית לצורך לימודי תואר שלישי קליני ברפואה סינית (DAOM) עם התמחות בטיפול בכאב (Pain Management) באחת האוניברסיטאות היוקרתיות בתחום – אוניברסיטת באסטיר (Bastyr University). אשמח שנכיר יותר בעמוד האודות שלי.

כן, אבל מדובר במשהו זניח ובקושי מורגש. אם כן, זה יבוא לבוא לידי ביטוי במעט גירוד או כאב קל.

התשובה היא שזה תלוי במצב המטופל, במידת הכאב, בגורם לכאב, כמה זמן הוא נמשך ומידת תחושת ההקלה בין טיפול לטיפול. חשוב לזכור, שהמטרה של רפואה סינית היא לגמול את המטופל מהצורך בטיפול מלכתחילה, כך שעבודה טובה ומשמעותית ב"סבב" אחד, יכולה למנוע את הישנות הכאב.

דילוג לתוכן